keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Anna lähiölle mahdollisuus

Suomessa autoistuttiin ja muutettiin sankoin joukoin maalta kaupunkeihin 1960- ja 70-luvuilla. Äkillisestä muuttoliikkeestä johtuen kaupunkien reunoille alkoi nousta asukastiheydeltään ja toiminnoiltaan tehokkaita kerrostalolähiöitä. Lähiöissä elettiin sulassa sovussa isolla porukalla ja yhdessä omaa aluetta kehittäen. Nyt monet näistä pian jo 50 vuoden ikään ehtivistä lähiöistä kärsii turhaa arvostuspulaa.

Olen itse asunut parissakin huonomaineiseksi leimatussa lähiössä, mutta kokemukseni perusteella voisin suositella kumpaakin näistä leimatuista asuinalueista ystävilleni, myös lapsiperheille. Alueiden huono maine saattaa olla peruja jopa kymmenien vuosien takaisista tapahtumista, joiden jälkeen alueen väestörakenne on ehtinyt muuttua radikaalisti. Netin keskustelupalstoilla törmää etenkin siihen, että asuinalueita moititaan ilman omakohtaista asumiskokemusta kyseiseltä alueelta. Välttelykehotukset perustuvat huhuihin ja vanhentuneisiin mielikuviin.

Toisaalta nämä 60- ja 70-luvun lähiöt tarjoavat ennakkoluulottomille edullista ja tilavaa asumista, kiitos juuri tyhjään ilmaan perustuvan mainekeskustelun. Tämän ikäluokan asunnoissa vääjäämättömät putki- ja julkisivuremontit alkavat olla jo suoritettuina ja asunnot nykyaikaistettu uusin pintamateriaalein. Haasteita toki tarjoaa aikakaudelle tyypilliset kokeilevat pohjaratkaisut sekä matalahko huonekorkeus, mutta rohkea sisustaja ja remontoija saa näissäkin asunnoissa ihmeitä aikaan. Onnistuneita lähiökotien sisustuksia on nähty myös televisiossa, esimerkiksi Tehtävä lähiössä -sarjassa.

Nostaakseni sitten oman kotilähiöni arvostusta, voin vakuuttaa etelä-Tampereella sijaitsevan, 1970-luvun alkuvuosina valmistuneen Multisillan olevan vallan erinomainen ja rauhallinen asuinalue, jonka menneen ajan vuokra-asuntomaine pitää nykyään pääosin omistusasunnoista koostuvien taloyhtiöiden suurtenkin perheasuntojen hinnat kurissa. Sama hinta-ale toistuu toki lukuisilla muilla vastaavilla asuinalueilla, joten nyt kannattaa todella vertailla tarjontaa ennen asunnonostoa. Tässä taloustilanteessa tuskin tahdot ottaa asuntolainaa enempää kuin on välttämätön pakko.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti